Cartofii violet se numără printre cele mai sănătoase legume

227

Cartofii violet consumati in mod regulat ofera multe beneficii pentru sanatate. Acestia sunt bogati in fibre si proteine, cu un nivel scazut de calorii.

De asemenea, contin potasiu si vitamina C, calciu, fier, proteine, precum si diferite vitamine din complexul B. Contin de 4 ori mai multi antioxidanti decat cartofii obisnuiti, in mare parte datorita concentratiei de antociani. Culoarea mov a cartofului este data de cantitatea mare de antocianine care, fiind antioxidanti puternici, protejeaza organismul de diferite forme de cancer.

Cartofii violet, printre altele, au capacitatea de a preveni formarea cheagurilor de sange, de a imbunatati functia digestiva, de a promova pierderea in greutate si de a stimula functia cognitiva.

Tensiune arteriala
Acest soi de cartofi contine o cantitate foarte mare de potasiu si antioxidanti. Prin reducerea tensiunii vaselor de sange si a arterelor, puteti reduce riscul de ateroscleroza, infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale, precum si alte boli cardiace.

Antioxidanti
Cartofii violet contin cantitati mari de antioxidanti, inclusiv antocianine si flavonoide. Acesti antioxidanti au fost legati de nenumarate imbunatatiri ale sanatatii, dar functia lor principala este de a neutraliza radicalii liberi, produsele secundare periculoase ale metabolismului, care pot provoca inflamatii si boli cronice.

Functia hepatica
Studiile au constatat ca acest tip de cartofi mareste activitatea enzimatica hepatica, ajutand la eliminarea deseurilor si curatand sangele.

Creier
Una dintre cele mai importante functii ale antioxidantilor este influenta asupra compusilor inflamatori din creier, prin prevenirea depunerii beta-amidonului. Acesti cartofi consumati regulat pot scadea riscul bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer si Parkinson.

Cancer
Cantitatile mari de compusi antiinflamatori si antioxidanti din cartofii violet pot reduce riscul anumitor tipuri de cancer. Exista un ingredient activ, numit acid criogenic, care poate impiedica cresterea celulelor canceroase.

Digestie
Cantitatile moderate de fibre pot stimula miscarea peristaltica in intestinul subtire, care poate ameliora simptomele de constipatie, balonare, crampe si stomac deranjat. Proprietatile antiinflamatorii pot, de asemenea, usura conditiile cum ar fi sindromul intestinului iritabil.

Energie
Alimentele bogate in carbohidrati pot fi o modalitate excelenta de a-ti spori nivelul de energie si de a-ti creste rezistenta in indeplinirea sarcinilor fizice.

Cheaguri de sange
Prin reducerea nivelului de colesterol, scaderea tensiunii arteriale si subtierea sangelui, acesti cartofi sunt ideali pentru prevenirea cheagurilor de sange. Insa aceasta proprietate de subtiere a sangelui inseamna ca trebuie sa ii evitati inainte de operatie sau daca suferiti de tulburari ale sangelui.