Coaja de ceapă, remediu universal pentru gradină. Beneficii si metode de utilizare

960

Agricultorii nu arunca niciodata deseurile legumelor atunci cand gatesc, in special frunzele de ceapa.Expertii spun ca ajuta la imbogatirea solului, la protejarea culturilor de daunatori si chiar la scaparea de anumite boli.

Coaja de ceapa contine multe substante care pot avea un efect benefic asupra plantelor din gradina. Printre acestea se numara si:

-vitaminele E si B- ele intaresc tulpinile, activeaza cresterea, reduc caderea prematura a florilor si a frctelor. De asemenea, stimuleaza fotosinteza, protejeaza copacii si arbustii de putregai.

-contin saruri minerale care sunt importante pentru o dezvoltare normala a culturilor.

-resping daunatorii.

-contin caroten, ceea ce inhiba raspandirea ciupercilor, a putregaiului si a mucegaiului.

-contin acid nicotic, acesta ajuta la formarea rapida a radacinilor, sporind capacitatea plantelor de a se dezvolta.

-contin vitamina C, care creste rezistenta culturilor la seceta.

Metode de aplicare a cepei in gradina:

1.Se zdrobeste ceapa in bucatele mici, fie se rupe cu mana, fie se taie cu un cutit sau foarfeca. Acestea sunt aruncate pe langa plante.

2.Se face o infuzie cu lichid rece dintr-un l de apa si 20 g ce coji de ceapa. Amestecul se lasa la rece timp de 1-2 zile si apoi se stropesc plantele.

3. Infuzie cu lichid cald. Se amesteca 10 l de apa cu 1 kg de frunze de ceapa. Se fierb 3-5 minute. Se lasa sa se raceasca 4 ore si apoi se uda plantele cu aceasta solutie. Se mai pote dilua cu inca 5 l de apa.

4.Cojile uscate pot fi introduse in sol inainte de plantarea culturilor sau chiar si toamna, dupa ce locul a fost curatat.

5. Pentru indepartarea daunatorilor. Se amesteca 50 ml sapun de vase, jumatate de kg de foi de ceapa si 10 l de apa. Se fierbe si se lasa sa se raceasca, se trecoara si se stropesc plantele care au daunatori cum ar fi: afide, acarieni, paianjeni, molii, gandaci de cartofi.