Despre testarea în masă pentru coronavirus – Este o păcăleală! Prof. Alexandru Rafila spune adevărul

7524

Chiar cu puțin timp înainte să înceapă testarea în masă a bucureștenilor pentru coronavirus, Prof. Dr. Alexandru Rafila a declarat la Realitatea PLUS că testarea rapidă de coronavirus ”este o păcăleală”.

Prof. Dr. Alexandru Rafila a declarat că testarea rapidă de coronavirus ”este o păcăleală”. De exemplu, poți afla că ai fost depistat pozitiv cu Covid-19, dar există probabilitatea mai mare ca rezultatul să fie unul negativ și invers.

”Testele rapide sunt o păcăleală, n-au nicio valoare. Toate țările din Europa au renunțat la aceste rapide, unii s-au și păcălit foarte rău. De exemplu Spania a cumpărat o mulțime de tesre rapide care conțineau sensibilitate de 30 la sută. Adică dacă îți dădeau un rezultat pozitiv, probabilitatea era mai mare să fie negativ decât pozitiv. Și atunci au existat și la noi niște tentative de popularizare a acestor teste care dincolo de condiția lor tehnică îți dau un rezultat foarte târziu, adică o persoană care se îmbolnăvește află în urma acestui test că e bolnav abia după zece zile” a spus reprezentantul României la OMS, în cadrul emisiunii ”Legile Puterii”, la Realitatea PLUS.

Scandal privind testarea în masă a populației

Testarea în masă a populației a creat un scandal între autoritățile locale și cele centrale.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, pentru Digi 24, că ministerul său nu va cheltui bani pentru testarea pe care intenţionează să o deruleze Primăria Capitalei împreună cu Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.

De asemenea, întrebat dacă proiectul poate fi realizat fără acordul ministerului, el a spus că „poate fi realizat în măsura în care şi-l asumă Primăria Capitalei”.

Suportul tehnic privind testarea unui număr de bucureşteni, în contextul epidemiei de coronavirus, va fi gata joi, anunţa, sâmbătă, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu.

„Toată echipa de lucru funcţionează în vederea începerii acestor analize. Joi este gata tot setul de proceduri şi modul în care se va începe şi după ce criterii”, a explicat Bădulescu.

Cât priveşte începerea efectivă a testării, Bădulescu a spus că PMB asigură doar suportul tehnic: „Despre testare, întrebaţi specialiştii, pe domnul Streinu-Cercel (directorul Institutului ‘Matei Balş’ – n.r.), noi asigurăm doar suportul tehnic până la introducerea metodei medicale în această activitate”.