Este România pregătită pentru Scenariul 4? Răspunsul neașteptat al premierului Ludovic Orban

899

Premierul României, Ludovic Orban a declarat că se fac toate demersurile pentru a crește capacitatea de tratare a persoanelor infectate. Astfel, premierul speră ca până se va ajunge la Scenariul 4, România să fie pregătită pentru a face față unui număr în creștere de îmbolnăviri.

Ludovic Orban, despre capcitatea României de a face față scenariului 4

Întrebat dacă România este pregătită pentru cel mai dur scenariu, Orban a răspuns că se fac eforturi în acest sens. Premierul a spus că s-au instalat mai multe paturi în spitale pentru tratarea celor infectați și se lucrează la creșterea capacității și pentru linia a treia. În acest fel, Orban speră că România va putea face față Scenariului 4.

„Creștem permanent capacitatea de tratare a persoanelor infectate. Se crește numărul de paturi din spitale și pentru cazurile ușoare și pentru cazurile care necesită internare la terapie intensivă și, de asemenea, creștem capacitatea și pentru linia a treia. Eu am convingerea că această capacitate va crește suficient de mult și sunt optimist de felul meu”, a declarat Ludovic Orban la Digi 24.

Ce înseamnă scenariu 4 și ce măsuri impune

Scenariul 4 în caz de coronavirus este cel mai restrictiv scenariu luat în calcul de către autoritățile române. Acesta va fi pus în aplicare la atingerea numărului de 2.001 de îmbolnăviri. Reamintim că în acest moment, România se află în scenariul 3. Iată ce măsuri presupune scenariul 4:

Intrarea unor zone/focare în carantină strictă, ceea ce înseamnă limitarea libertăţii de mişcare în public;
Izolare forţată la domiciliu şi a persoanelor neinfectate, pentru limitarea răspândirii virusului;
Interzicerea adunărilor de persoane şi sub 100 de participanţi;
Închiderea unităţilor comerciale non-esenţiale (baruri, restaurante, magazine cu alt specific decât cel alimentar/medical/).
„Vârful epidemiei, așteptat în aprilie”
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că după mijlocul apriliei este prevăzut vârful epidemiei. De asemenea, specialistul spune că în cel mai rău scenariu pentru România ar fi ca numărul cazurilor să ajungă la 10.000.

„Și noi avem studiile noastre, preconizările noastre. Ne gândim și la un scenariu 4, ne gândim și la un vârf în a doua jumătate a lunii aprilie, odată cu venirea și ultimului val de cetățeni români care sunt în Spania, precum și a sărbătorilor de Paște”, a spus Nelu Tătaru, care a înaintat o estimare de maximum 10.000 de cazuri în acest „scenariu rău”.

La momentul redactării materialului în România au depistate 762 de persoane cu COVID-19 dintre care 8 au murit din cauza acestui virus.