Onicomicoza sau „ciuperca unghiei”: simptome și tratament

823

Termenul de „micoză” descrie mai multe tipuri de infecții ale pielii și ale mucoaselor produse de fungi (ciuperci) microscopici. Printre acestea se numără candidoza și diferitele tipuri de tinea (de exemplu, piciorul de atlet și tinea corporis).

Infecțiile fungice apar mai ales în zone cutate calde și umede ale pielii, de exmplu la subsuoară și în regiunea inghinală. Pot afecta și scalpul sau altă parte a coprului, apărând ca pete rotunde, cu crustă, care se extind gradat și lasă la mijloc o zonă vindecată.

Simptome

Pete roșii sau maronii parțial acoperite de vezicule (bășicuțe mici) sau de mici cruste, care uneori se măresc progresiv, așa cum este descris mai sus.
Pete reliefate, dureroase, în gură, colorate în galben plaid.
Zone albe, pruriginoase, inflamate în regiunea inghinală, care se fisurează cu ușurință.
Zone îngroșate pe scalp, pruriginoase, care se descuamează.
Piciorul de atlet – îngroșări ale pielii degetelor de la picioare, urmate de fisuri și descuamare.

Apelați la medic

Nu tratați aceste infecții înainte ca medicul să vă confirme că este vorba despre infecții fungice și nu de alt tip de infecții ale pielii, precum eczema și psoriazisul.

Cauze

Candidoza este produsă de un un grup de ciuperci asemănătoare cu drojdia, cea mai frecvent întâlnită tulpină fiind Candida albicans. Prezente in mod natural în flora intestinală, aceste ciuperci proliferează uneori în mod neobișnuit, mai ales în zone cutate ale pielii, în gură sau în vagin, după cure cu antibiotice sau în cazuri de imunodeprimare.
Diabeticii și persoanele care suferă de HIV/SIDA sunt mai susceptibili la infecțiile fungice cutanate și, desigur, la dezvoltarea altor tipuri de infecții.
Piciorul de atlet, infecțiile din zona inghinală și tinea corporis sunt de regulă provocate de fungi precum Trichophyton și Epidermophyton. După cum indică numele, piciorul de atlet – asociat cu purtarea de pantofi și cu transpirația – este foarte des intâlnit la sportivi și se răspândește cu uşurință pe podelele sălilor de duș și ale vestiarelor.

CE PLANTE FOLOSIM?

UZ INTERN
ECHINACEA (tinctură, 1:5 in alcool 45%) Luați câte 15 picături în apă de 3 ori pe zi.
SEMINȚE DE GREPFRUT (capsule, 125mg) Luați câte o capsula de 2 ori pe zi in primele 3 zile, apoi câte o capsula de 3 ori pe zi următoarele șapte zile și, în continuare, câte 2 capsule de 2-3 ori pe zi în următoatele 18 zile.
UZ EXTERN
NUC (tinctură) Amestecați 3 picături în fiecare 10ml de ulei excipient si aplicați pe zona afectată de 2-3 ori pe zi.
CIMBRU DE GRĂDINĂ Infuzați 30g de inflorescențe uscate Într-un litru de apă clocotită timp de 10 minute, apoi strecurați. Aplicați o compresă înmuiată în infuzie pe aria afectată, de 2 ori pe zi.

Pentru vindecarea pielii

GĂLBENELE Infuzați 5 g de flori uscate într-un litru de apă clocotită, timp de 5 minute. Aplicați o compresă înmuiată in infuzie pe zona afectată de 3-4 ori pe zi.

Alte măsuri

Preveniți apariția piciorului de atlet purtând sandale, pantofi deschiși și ciorapi din bumbac, ce permit piciorului să respire. Mențineți o igienă strictă a picioarelor, uscați-le temeinic după baie sau duș, tăiați scurt unghiile de la picioare și dezinfectați foarfecele și celelalte instrumente pe care le folosiți pentru îngrijire.
De asemenea, în cazul infecțiilor cu tinea din zona inghinală, uscați bine zona respectivă și purtați haine largi. Infecțiile scalpului pot fi ajutate să se vindece prin purtarea părului scurt și prin folosirea tratamentelor descrise mai sus.