Primele declarații făcute de noul premier, Nicolae Ciucă: „Punerea în aplicare a strategiei de vaccinare”

503

Nicolae Ciucă a făcut primele declaraţii în calitate de premier interimar, după ce a preluat mandatul în această dimineață, în urma desemnării sale de către preşedintele Klaus Iohannis.

Nicolae Ciucă, primele declaraţii după preluarea mandatului de premier interimar

Principalele declaraţii făcute de Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria:

– Urmare a deciziei președintelui României, începând de ieri am preluat conducerea interimară a Guvernului până la formarea noului executiv

– În perioada următoare vom continua să focalizăm atenția Guvernului pe prioritățile legate de gestionarea pandemiei de COVID-19, punerea în aplicare a strategiei de vaccinare

– Vom continua măsurile economice în vederea sprijinirii celor afectați de criză

– Ne vom focaliza atenția pe ceea ce înseamnă finalizarea anului financiar 2020 și pregătirea anului financiar 2021

– Voi continua să asigur atribuțiile de ministru al Apărării

În această dimineață, ministrul Apărării Naționale, Ionel Nicolae Ciucă, a preluat exercitarea mandatului de premier interimar, în urma desemnării sale de către preşedintele Klaus Iohannis.

Reamintim că, ieri, Ludovic Orban și-a anunțat demisia din funcția de premier, după rezultatul obținut de PNL la alegerile parlamentare.

„Am luat decizia astăzi să-mi depun mandatul de prim-ministru. Decizia are un obiectiv foarte precis- odată exprimată decizia cetățenilor trebuie demarate negocierile pentru un nou guvern”, a declarat Ludovic Orban.

El a precizat că România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezinte voința românilor care-și doresc modernizarea și dezvoltarea României:

„Decizia mea vreau să arate un lucru foarte clar- nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern foarmat din formațiunile politice de centru-dreapta, care susțin cu claritate orientarea euroatlantică a României și care vor să utilizeze toate resursele pe care le va avea România la dispoziție și să fructifice oportunitățile pentru a putea să crească calitatea vieții pentru fiecare dintre cetățenii români”.Orban a mai spus că, după demisia sa, Guvernul va fi condus de un membru al Cabinetului care va fi desemnat de președintele Iohannis.

„De asemenea, am încredere că în negocierile care vor fi declanșate de președintele României vocea rațiunii va triumfa”, a adăugat Ludovic Orban.

El și-a manifestat convingerea că în zilele care vor urma negocierile vor duce cu adevărat la un la un guvern care să aibă capacitatea de a aduce România înainte, de a face față provocărilor cu care se confruntă țara și de a pregăti relansarea economică a României după pandemie.

Nicolae Ciucă, desemnat prim-ministru interimar
Tot ieri, Nicolae Ciucă a fost desemnat prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a luat act de demisia lui Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României.

„Președintele României l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, se arată în anunț.

Cine este generalul Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, s-a născut în 1967, în localitatea Pleniţa din judeţul Dolj.

Potrivit Mediafax, acesta a deţinut următoarele funcţii: ianuarie 2011 – ianuarie 2014 – comandant Divizia 2 Infanterie „Getica”, Buzău; februarie 2009 – ianuarie 2011 – comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” , Focşani; martie 2007 – februarie 2009 – locţiitor al comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, Focşani; octombrie 2006 – martie 2007, împuternicit şef de stat major, Brigada 2 Infanterie „Rovine”, Craiova; octombrie 2004 – octombrie 2006 – şef operaţii, Brigada 2 Infanterie „Rovine”, Craiova; ianuarie 2004 – iulie 2004 – comandant al batalionului infanterie participant la misiunea din Irak

De-a lungul activităţii sale, Nicolae Ciucă a primit mai multe distincţii: Emblema de Onoare a Informaţiilor Militare, Emblema de Onoare a Logisticii; Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene; Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 25 de ani de activitate; Emblema de Onoare a Medicinei Militare; Emblema de Onoare a Forţelor Navale; Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii; Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler; Emblema de merit „În Serviciul Armatei României” cls. a III-a; Emblema de merit „În Slujba Păcii” cls. a III-a; Emblema de Onoare a Statului Major General etc. Ciucă a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova şi, ulterior, Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” Sibiu. Pe CV-ul său, apar în perioada 1993-1995, cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, Specialitatea Arme Întrunite, Bucureşti.

Acesta are şi un doctorat în ştiinţe militare cu lucrarea „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale.

Nicolae Ciucă a fost implicat într-un scandal iscat la finele anului trecut între Ministerul Apărării şi preşedintele Klaus Iohannis. Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Apărării, Ciucă a fost avansat la gradul de general în 27 noiembrie 2015.