Varza roșie – o legumă uimitoare pentru sănătate

240

În compozitia chimica a verzei rosii, cercetatorii au identificat 36 de antocianini. Antocianinii sunt cei raspunzatori pentru superba culoare rosie a acestei legume. In acelasi timp, aceste substante asigura protectie impotriva cancerului, imbunatatesc functiile creierului si contribuie la mentinerea sanatatii inimii.

Totodata, flavoinozii continuti de varza rosie au un puternic efect antiinflamator, avand un rol benefic in lupta impotriva multor boli. Varza rosie este una din cele mai bune surse de glucozinolate, substante chimice cu un puternic efect anticancer. Prin urmare, consumul de varza rosie poate preveni cancerul la colon, san, prostata.

Previne cancerul

Antioxidantii care dau verzei culoarea rosie sunt capabili sa reduca efectele nocive ale radicalilor liberi. Radicalii liberi pot provoca boli de inima si cancer. Antioxidantii continuti de varza rosie includ indolii si antociani.
Acesti antioxidanti reduc incidenta cancerului de san si colon, in timp ce vitamina A, de asemenea prezenta in varza rosie, este legata de diminuarea riscului de cancer pulmonar.

Sanatatea ochilor

Vitamina A prezenta in varza rosie este foarte benefica ochilor. O portie de varza rosie furnizeaza peste 30% din doza zilnica recomandata, ceea ce este vital pentru mentinerea claritatii vederii, in timp ce se evita deteriorarea maculara si cataracta. Este un nutrient vital pentru mentinerea sanatatii ochilor pe masura ce imbatranim.

Pierderea in greutate

Din moment ce varza rosie are extrem de putine calorii si este bogata in fibre, minerale si vitamine, este o alegere ideala pentru dieta zilnica, mai ales daca incercati sa eliminati kilogramele in plus. Aceasta contine si o cantitate mica de proteine.

Mentine tineretea

Antioxidantii ajuta la diminuarea semnelor de imbatranire. Varza rosie mentine pielea tanara si supla. In plus, cantitatile generoase de vitamina A din varza rosie sunt excelente pentru o piele sanatoasa, regenerarea celulelor pielii, protectia impotriva daunelor provocate de soare si elasticitatea generala a pielii.
Varza rosie este, de asemenea, incarcata cu sulf, un element necesar pentru productia de keratina, o proteina care ofera sanatate parului si unghiilor.

Gestioneaza ulcerul

Nivelul generos de glutamina din varza rosie este excelent pentru reducerea inflamatiei si a disconfortul asociat cu ulcerul de stomac. Consumata regulat sub forma de suc, varza rosie se numara printre cele mai bune tratamente pentru aceasta afectiune si este folosita ca remediu la domiciliu.

Suport pentru sistemul imunitar

Vitamina C, gasita din abundenta in varza rosie, este un antioxidant cheie care sustine sistemul imunitar. Aceasta vitamina declanseaza actiunea celulelor albe din sange, aparatorii primari ai sistemului imunitar.
Vitamina C este, de asemenea, necesara in crearea colagenului, care este responsabil pentru mentinerea intacta a celulelor. O singura portie de varza rosie are peste 50% din doza zilnica recomandata de vitamina C.

Previne boala Alzheimer

Studiile privind varza rosie au stabilit ca este foarte benefica in protejarea activitatii cognitive a oamenilor. Antocianinele din varza rosie sunt cunoscute pentru a diminua aparitia placii care cauzeaza boala Alzheimer, deoarece protejeaza creierul impotriva acestei conditii teribile.

Antocianinele impreuna cu vitamina K (de asemenea, gasita in varza rosie) ajuta functia creierului si previne leziunile nervoase.

Creste densitatea minerala osoasa

Nivelul ridicat de minerale cheie fac ca varza rosie sa fie o mancare ideala pentru a garanta o dezvoltare buna a oaselor. Varza rosie este incarcata cu magneziu, calciu, mangan, precum si minerale vitale care contribuie la o crestere optima a oaselor, in timp ce promoveaza densitatea minerala care protejeaza impotriva artritei, osteoporozei si a altor tipuri de tulburari osoase.

Imbunatateste metabolismul

Varza rosie este bogata in complexul de vitamine B, esentiale pentru unele enzime metabolice. Un nivel scazut de vitamina B in organism, poate dauna intregului corp, deoarece metabolismul este mecanismul prin care se realizeaza productia de energie.

Curata sangele

Sulful, prezent in varza rosie, ajuta la curatarea sangelui. Acest lucru se datoreaza capacitatii sulfului de a purifica sangele de materiale nocive si daunatoare. De asemenea, ajuta ficatul la filtrarea toxinelor.