10 super alimente care au grijă de ficatul tău – Consumă-le cât mai des pentru a preveni bolile de ficat

134059

Ficatul este sistemul de filtrare al organismului. Acesta poate curata pana la 1450 de mililitri de sange pe minut. Are grija de chimicalele din organism si este organul principal care are grija de metabolizarea medicamentelor.

Ficatul de asemenea regleaza volumul de sange din organism si secreta bilia in intestin. Aceasta susbstanta contine deseuri ale ficatului si te ajuta sa digeri grasimile.

Foarte ciudat, dar ficatul este singurul organ din organism care se poate reface de unul singur, att timp cat nu are prea multe probleme. Din pacate, bolile de ficat pot cauza probleme severe de-alungul timpului, compromitand sever sanatatea si abilitatea ficatului de a se regenera.

Ce sunt bolile ficatului?

Conform Mayo Clinic, bolile ficatului pot fi transmise genetic sau pot fi cauzate de anumiti factori cum ar fi virusi sau consumul excesiv de alcool. Obsezitatea de aseemena poate cauza probleme ficatului. In timp, aceste afectiuni pot afecta ficatul atat de tare incat acesta sa faca o afectiune numita ciroza, care poate duce la insuficienta hepatica, o donditie care pune in pericol viata.

Semnele si simptomele ficatului includ:

Piele si ochi galbui (icter)
Durere puternica de abdomen si umflatura
Umflaturi ale gleznelor picioarelor
Piele care te mananca
Urina de culoare aurie
Scaun de culoare palida sau de culoare sangerie
Oboseaza cronica
Greata sau voma
Lipsa apetitului
Invinetirea foarte usoara
Daca suspectezi ca e posibil sa ai probleme cu ficatul, iti sugerez sa vorbesti cu doctroul pentru un diagnozic corect.

Cauzele unui ficat gras

Ficatul gras este una din cele mai comune afectiuni ale ficatului. Poate fi cauzata de excesul de consum de alcool sau de excesul de consum de zahar.

Riscurile aparitiei acestei afectiuni includ:

Colesterol marit
Nivele mari de trigliceride din sange
Sindrom metabolic
Obezitate
Sindromul ovarelor polichistice
Apneea in somn
Diabetul de tip 2
Hipotiroidism
Glanda pitulara (hipofiza)
De cele mai multe ori, poti trata bolile de ficat gras prin dieta si schimbari ale stilului de viata

Conform Medline Plus, schimbarile din dieta includ:

Taierea continutului de proteine pe care il consumi. Acest lucru de va ajuta sa limitezi cantitatea de toxice produsa
Cresterea carbohidratilor pentru a fi in proportie cu numarul de proteine consumat
Luarea vitaminelor si a medicamentelor prescrie de medici
Limitarea consumului de sare. Sarea poate influenta negativ cantitatea de fluide retinuta, ceea ce poate face ficatul sa se umfle
Alimente pe care le poti consuma pentru a vindeca ficatul

1. Banane

Bananele contin oligozaharide, un prebiotic care hraneste bacteriile bune din intestin. Aceasta fibra scade nivelul de trigliceride din ficat, ajutandu-l sa se regenereze mai usor

2. Ghimbirul

Aceasta radacina are multe benefici pentru sanatate, dar cand vine vorba de ficat, ghimbirul ajuta la regenerarea ficatului in cazul daca afectiunea acestuia este cauzata de icter sau de blocaj biliar.

3. Cartof dulce

Aceasta leguma plina de amiton a fost oferit unor soricei din de 7 saptamani care sufereau de problemele de ficat subacute datorate alcoolului, iar rezultatele au fost uimitor de favorabile

4. Turmericul

Tuemricul previne afectiunile ficatului cauzate de excesul de fier, de excesul de alcool, datorate blocajului biliar sau a expinerii la anumite chimicale.

5. Ciulin de lapte

Ciulinul de lapte este cunoscut pentru abilitatile sale de vindecare a ficatului datorate flavonoidelor.

Ciulinul de lapte are activitati antioxidante si antifibrocitice care reduc cantitatea de grasime din ficat.

6. Papadie

Aceasta planta are utilizari medicinale uimitoare. De fapt, este un potential diuretic si are activitati antioxidante si poate ajuta la prevenirea sindromului metabolic care contribuie la bolile de ficat.

7. Uleiul de seminte negre

Uleiul de seminte negre protejeaza impotriva stresului oxidativ, astfel ca ajuta ficatul sa nu fie la fel de afectat de problemele cauzate de chimicale si toxine.

8. Legumele crude

Legumele crucifere, citricele si uleiul de seminte de ras, toate au beneficii chemopreventine si sunt benefice pentru ficat.

9. Vitamina E

Vitamina E este benefica pentru non-diabetici si previne afectiunile ficatului cauzate de anumiti factori de risc precum diabet sau obezitate.

10. Consuma ficat

Da, pentru a-ti mentine ficatul sanatos, consuma.. ficat! Acest organ contine toate ingredientele de care are nevoie organismul tau sa fie sanatos. Pentru cele mai bune rezultate, alege ficatul de vita crescuta cu iarba organica si nu manca mia mult de 2 portii pe saptamana.

Aceste alimente te pot ajuta sa iti mentii ficatul sanatos, insa trebuie consumate cu moderatie. Cel mai bine ar fi sa intrebi medicul pentru a depista exact cauza afectiunii ficatului si cum il poti trata.