6 alimente care pot combate pierderea părului

17298

Dihidrotestosteronul (DHT) este un hormon similar cu testosteronul despre care se crede că contribuie la pierderea părului atât la bărbați, cât și la femei.
Corpul tău transformă în mod natural aproximativ 5% din testosteron în DHT folosind o enzimă numită 5-alfa reductază.
Prin blocarea acestei enzime, se consideră că multe alimente reduc producția de DHT din testosteron și previn căderea părului.

Vă prezentam 6 alimente care pot combate căderea părului prin blocarea DHT.

1. Ceai verde

Derivat din planta Camellia sinensis , ceaiul verde este una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume.
În timpul producției, frunzele de ceai verde sunt aburite – și nu fermentate, așa cum se întâmplă adesea cu frunzele de ceai oolong și negru – care mențin mai mult din compușii naturali ai ceaiului.
Aceasta include unul dintre substanțele chimice din plantele primare ale ceaiului verde numit epigallocatechin galat (EGCG), care a fost asociat cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi pierderea în greutate, sănătatea inimii și sănătatea creierului.
De asemenea, s-a demonstrat că EGCG protejează foliculii de păr – partea pielii dvs. care crește părul – împotriva căderii de păr cauzate de DHT.
Atunci când a fost aplicat pe scalpul a trei bărbați timp de 4 zile, un extract de alcool de EGCG a stimulat creșterea părului, împiedicând moartea celulelor care reglează creșterea și dezvoltarea părului cauzată de DHT.
În timp ce acest studiu are multe limitări legate de mărimea sa mică a eșantionului și de durata scurtă a tratamentului, acesta ajută să deschidă calea pentru cercetări ulterioare pe această temă.
Suplimentele de extract de ceai verde conțin în mod obișnuit cantități standardizate de EGCG, dar nu s-a dovedit că combate pierderea părului cauzată de DHT. De asemenea, au fost legate de afectarea ficatului în anumite populații.
În cele din urmă, sunt necesare studii suplimentare la om pentru a determina mai bine dacă ceaiul verde sau EGCG sau suplimente de ceai verde blochează DHT și combate căderea părului.

2. Ulei de nucă de cocos

Uleiul de nucă de cocos provine din sâmbure sau din carne de nucă de cocos.
Este folosit în mod obișnuit pentru gătit datorită capacității sale de a rezista la temperaturi ridicate de gătit. Uleiul are, de asemenea, diverse aplicații în frumusețe, îngrijirea pielii, îngrijirea părului și sănătatea generală.
Uleiul de nucă de cocos conține un procent ridicat de grăsimi din trigliceridele cu lanț mediu (MCTs), în principal sub formă de acid lauric, care s-a dovedit că blochează producția de DHT în studiile pe epruvetă și animale atunci când este furnizat oral.
În timp ce aceste tipuri de studii – cunoscute sub numele de studii preclinice – îi ajută pe cercetători să identifice dacă un tratament specific poate fi eficient sau sigur, rezultatele lor nu pot fi traduse la om.
Ca atare, sunt necesare studii clinice la om înainte ca uleiul de nucă de cocos să fie recomandat pentru prevenirea sau tratarea căderii părului.

3. Ceapa (și alte alimente bogate în quercetină)

Ceapa albă adaugă o aromă dulce dar ascuțită unei abundențe de feluri de mâncare.
Conține puține calorii, dar se mândrește cu un conținut ridicat de antioxidanți precum quercetina.
În studiile preclinice, s-a arătat că quercetina inhibă producerea de DHT din testosteron blocând acțiunea enzimei alfa-5 reductază și scăderea stresului oxidativ.
De exemplu, atunci când este combinat cu un medicament prescris în mod obișnuit pentru a trata pierderea părului, quercetina s-a dovedit a scădea producția de DHT la șobolani.
În ciuda acestor rezultate promițătoare, niciun studiu nu a investigat efectele consumului de ceapă sau luarea suplimentelor de quercetină asupra nivelului DHT la om.
Alte fructe și legume bogate în quercetină includ sparanghel, spanac, kale, mere și fructe de pădure.

4. Turmeric

Turmericul este o plantă folosită pe scară largă în gătit și ca extract de pulbere pentru beneficiile sale pentru sănătate.
S-a demonstrat că reduce durerea cauzată de artrită, îmbunătățește nivelul colesterolului și îmbunătățește recuperarea exercițiilor fizice, printre alte beneficii.

Aceste efecte sunt legate de concentrația mare din turmeric a compușilor activi numiți curcuminoizi, dintre care cel mai studiat este curcumina.
Studiile preclinice au demonstrat că curcumina scade nivelul DHT prin blocarea acțiunii enzimei alfa-5 reductază.
Cu toate acestea, dacă aceste rezultate se traduc si la oameni rămâne necunoscut.

5. Semințe de dovleac

Dovleacul este o bucurie de iarnă și simbol al festivităților de toamnă precum Halloween.
Fiecare dovleac conține sute de semințe nutritive, bogate în fier, zinc, magneziu și antioxidanți.
Interesant este că uleiul din semințe de dovleac poate promova creșterea părului la bărbați.
Într-un studiu de 24 de săptămâni la 76 de bărbați cu cădere a părului cu model masculin, cei care au luat un supliment de ulei de semințe de dovleac de 400 mg zilnic au avut o creștere semnificativ mai mare a părului decât cei care au primit un placebo. Cu toate acestea, nu au existat diferențe semnificative în grosimea părului între grupuri.
Aceste descoperiri au fost atribuite capacității uleiului de semințe de dovleac de a inhiba producția de DHT din testosteron prin blocarea enzimei reductază alfa-5. Suplimentul utilizat pentru studiu, cu toate acestea, conținea alte ingrediente active care ar fi putut contribui la rezultate.
Ca atare, sunt necesare cercetări suplimentare la om înainte ca uleiul din semințe de dovleac să fie recomandat pentru combaterea căderii părului.

6. Edamame

Fasolea Edamame sunt boabe de soia tinere, de obicei, savurate ca gustare sau aperitiv.
Pe lângă faptul că sunt ambalate cu proteine ​​și fibre, fasolea edamame conține izoflavone, care sunt compuși vegetali benefici care pot scădea nivelul DHT prin blocarea acțiunii 5-alfa reductazei.
Într-un studiu de 6 luni, 58 de bărbați au fost randomizați pentru a-și suplimenta dieta cu proteine ​​de soia cu conținut ridicat de izoflavone, proteine ​​de soia care au eliminat majoritatea izoflavonelor sau proteine ​​din lapte.
După 3 și 6 luni, suplimentele de proteine ​​din soia – indiferent de conținutul de izoflavonă – au redus mai mult nivelul DHT decât proteina din lapte. Deși această scădere a DHT nu a fost semnificativă după 6 luni, poate totuși să aibă o semnificație clinică sau o importanță practică.
Mai mult, deoarece efectele benefice au fost observate și cu proteina de soia care a eliminat cea mai mare parte a izoflavonelor, soia poate conține alte componente active legate de aceste efecte.
Un alt studiu efectuat la bărbați a observat rezultate similare, sugerând că consumul de proteine ​​din soia – indiferent dacă este scăzut sau mare în izoflavone – poate scădea nivelul DHT.
Este demn de remarcat faptul că, deși consumul de soia este de obicei considerat că scade nivelul de testosteron la bărbați, cele mai multe dovezi disponibile sugerează că acest lucru nu se aplică dacă este consumat cu moderație.
Indiferent, sunt necesare studii suplimentare la om pentru a determina efectele consumului de edamame sau al altor produse de soia asupra nivelului DHT și al căderii părului.

Alte modalități de a trata căderea părului

Multe alimente conțin nutrienți care s-au dovedit a promite scăderea nivelului de DHT, dar este nevoie de mai multe cercetări la om.
Dacă vă confruntați cu căderea părului, programați-vă o întâlnire cu medicul dumneavoastră pentru a vă revizui istoricul medical și pentru a identifica eventualele motive ale căderii părului pentru a determina tratamentul adecvat.
S-a demonstrat că medicamente precum minoxidil (Rogaine) și finasterid (Propecia) ajută la tratarea căderii părului. Minoxidil este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că îți dilată vasele de sânge, în timp ce finasterida este un inhibitor de 5-alfa reductază care blochează producția de DHT.
Cu toate acestea, aceste medicamente pot avea efecte secundare negative, cum ar fi umflarea și sensibilitatea sânilor, menstruația neregulată, durerile de cap și scăderea libidoului, care trebuie luate în considerare.
De asemenea, este posibil ca o deficiență de vitamine sau minerale să contribuie la căderea părului dvs., caz în care poate fi nevoie de un supliment.
De exemplu, un studiu care a inclus peste 500 de femei din Elveția a descoperit că 38% dintre ele au o deficiență de biotină, o vitamină B care joacă un rol în sănătatea părului.
Alți nutrienți necesari pentru creșterea și grosimea corectă a părului includ proteine, zinc, fier și vitaminele C și A.