Sfaturi si trucuri utile care te vor ajuta să obții o recoltă bogată

947

Să obții o recoltă bogată nu este o sarcină deloc ușoară. Este necesar să ai mare grijă de culturile tale, să o faci corect și să investești în această ocupație mult suflet. Cu cât te ocupi mai mult de asta, cu atât descoperi mai multe trucuri și idei pentru a te bucura de o roadă bună.

Iată câteva sfaturi utile de la grădinari cu experiență:

1. Sfecla

De obicei, nu există probleme cu această cultură, fiind o plantă neobișnuit de rezistentă. Crește cel mai bine pe paturi mici, cu o distanță între plante de 15 – 17 cm.

Există două mici trucuri care pot îmbunătăți recolta. În primul rând, sfecla crește bine dacă este udată prin stropire și des. În al doilea rând, sfecla trebuie hrănită cu îngrășăminte minerale.

Dacă vei semăna sfecla de-a lungul cartofilor și roșiilor, acest lucru va ajuta plantele să facă față în caz de fitoftoroză.

2. Morcovul

De multe ori, morcovii necesită o atenție deosebită. Până la apariția răsadului, trebuie udat în mod regulat. După ce au apărut primele fire, este mai bine să nu le uzi timp de două săptămâni, decât în zilele foarte uscate. Datorită acestui fapt, rădăcinile plantei se pot adânci în sol.

Dacă morcovii cresc slab, atunci poți uda paturile cu soluție salină: 1 lingură de sare la 10 litri de apă. După aceasta, ar trebui să înceapă creșterea activă.

3. Mazărea

Această plantă nu se găsește în fiecare grădină, dar există amatori care iubesc să guste din mazărea verde. Dacă dorești să obții o recoltă de 2 ori mai bogată, semănă mazărea lângă muștar. Mazărea iubește îngrășăminte în sol, dar nu e cazul să o uzi cu infuzie de urzică.

4. Castraveții

Este dificil să-i crești, dar dacă totul merge așa cum trebuie, atunci recolta te va lăsa mulțumit. Castraveții iubesc umiditatea, în special în perioada în care înfloresc. Dar nu e cazul să exagerezi cu udarea la începutul înfloririi, este mai bine să o reduci pentru un timp și abia apoi să reîncepi din nou. Astfel, legumele vor crește mai repede.

Când este cald afară, trebuie nu doar să uzi castraveții, dar și să-i pulverizezi în mod regulat. Dacă temperatura depășește 30 de grade, polenul de castraveți moare. Prin urmare, dacă castraveții cresc într-o seră, pune în interior recipiente cu apă.

5. Ceapa

S-ar părea că totul este clar cu această plantă, dar există câteva trucuri și aici. Unul dintre secretele unei recolte generoase este înmuierea bulbilor de ceapă în apă cu o zi înainte de plantare. Ceapa se plantează în solul umed la așa o adâncime, încât vârful bulbului să ajungă la umiditate.

Grădinarii te sfătuiesc să practici cultivarea mixtă de ceapă și morcovi. În acest mod, se vor proteja reciproc de dăunători.

6. Urzica

S-ar părea că aceasta nu este deloc o plantă rodnică, ci doar un fel de buruiană, dar tocmai aceasta necesită mai multă îngrijire. Urzica este un indicator că solul este fertil. Este foarte bine dacă urzica crește lângă roșii: le protejează împotriva fitoftorozei.

Grădinarii francezi împărtășesc un truc util: când plantezi roșiile, aruncă o mână de urzici în partea de jos a găurii și un centimetru de pământ deasupra, astfel încât rădăcinile răsadului să nu atingă urzicile. Pe măsură ce rădăcinile vor ajunge la stratul de urzică, aceasta se va transforma în compost. Compostul de urzică îmbunătățește imunitatea plantelor și le hrănește cu azot, fier și alte substanțe benefice.