Simptomele diabetului. Cum afli din timp dacă ai boala „tăcută”

1849

Mulți diabetici duc ani mulți boala aceasta „pe picioare”, fără să știe că o au, pentru că simptomele diabetului pot fi ușor trecute cu vederea sau pot chiar să nu apară deloc. Adeseori, bolnavii află că au diabet abia când suferă complicații grave, care pun viața în pericol, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Simptomele diabetului sunt foarte subtile și pot fi ușor ignorate, motiv pentru care mulți bolnavi sunt diagnosticați abia atunci când se confruntă cu grave complicații cardiovasculare, renale sau neurologice. Mai mult, există numeroase situații în care nivelul glicemiei este moderat crescut, dar bolnavii nu au simptome evidente ale bolii.

Cele mai frecvente și mai severe sunt complicațiile cardiovasculare: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă. La acestea se adaugă alte complicații, precum retinopatia diabetică (afectarea vaselor de sânge ale retinei, cu risc de pierdere a vederii), afectarea renală și neuropatia (leziuni ale nervilor periferici).

Simptomele diabetului

Diabetul își face apariția când organismul nu reușește să secrete suficientă insulină (tipul 1 al bolii) sau când nu mai poate utiliza eficient acest hormon care ar trebui să regleze nivelul de zaharuri din circulația sangvină (tipul 2 al bolii). Diabetul de tip 1 apare în copilărie și este o boală autoimună, iar cel de tip 2, întâlnit în 90% din cazuri, este, în mare parte, consecința unui stil de viață nesănătos: alimentație hipercalorică, sedentarism și exces ponderal.

Simptomele diabetului de tip 1 și 2 sunt similare, cu diferența că, în cazul celui de tip 1, ele sunt mult mai intense și apar într-un timp mult mai scurt (în termen de câteva zile sau săptămâni).

Iată care sunt acestea:

Setea și urinarea frecventă

O persoană fără probleme de sănătate ar trebui să urineze de 4 până la 7 ori în decurs de 24 de ore. Nevoia de urinare este mult mai frecventă în cazul diabeticilor. În cazul unei persoane fără probleme de sănătate, rinichii filtrează sângele și reabsorb glucoza pentru a o reintroduce în fluxul sangvin. Când nivelul ei este prea mare, cum se întâmplă în diabet, nu mai este reabsorbită în totalitate. Organismul încearcă să elimine excesul producând mai multă urină. De aici, setea pronunțată și un volum mare de urină.

Oboseală accentuată și foame continuă

Organismul transformă alimentele pe care le consumăm în glucoză, care este sursa de energie a celulelor. Pentru a metaboliza glucoza, celulele au nevoie de insulină. Când organismul nu o poate fabrica sau nu o folosește eficient, glucoza nu este absorbită și resimțim acest lucru printr-o lipsă accentuată de energie, senzație permanentă de oboseală, dar și printr-o foame continuă. gură uscată și mâncărimi ale pieliigură uscată și mâncărimi ale pielii

Gură uscată și mâncărimi ale pielii

Organismul unui diabetic utilizează lichidele ingerate pentru a produce mai multă urină. În consecință, apare deshidratarea, iar de aici, senzația de gură uscată și pielea uscată care provoacă mâncărimi.

Vedere încețoșată

Nivelul scăzut de lichide din organism afectează chiar și vederea. Cristalinul, care este lentila naturală a globului ocular, se inflamează, își modifică forma și apar astfel tuburări vizuale.

Scădere nejustificată în greutate

Când organismul nu are sau nu mai poate folosi eficient insulina pentru a metaboliza glucoza din sânge, este obligat să producă energie din propriile grăsimi. Astfel, bolnavul cu diabet slăbește rapid câteva kilograme, fără să își schimbe alimentația și fără să își propună acest lucru.

Infecții fungice

Micozele genitale, piciorul atletului (ciuperca piciorului) și candidoza orală sau genitală apar mai adesea la persoanale care suferă de diabet. Fungii (ciupercile) se „hrănesc” cu glucoză, iar un nivel crescut în organism le ajută să prolifereze.

Răni care se vindecă greu

Când nivelul glicemiei rămâne crescut pe o prioadă mai lungă de timp, aceasta ajunge să afecteze nervii periferici și organismul nu mai poate videca rănile la fel de eficient.

Durere sau amorțeală a picioarelor

Acestea sunt, de asemenea, o consecință a afectării nervilor periferici.

Măsurarea glicemiei dezvăluie prezența diabetului

Simptomele diabetului nu sunt, în cele mai multe cazuri, suficient de intense și de specifice pentru a ne trimite la medic. „De obicei, aceste simptome ale diabetului se asociază cu valori ceva mai crescute ale glicemiei, de la 180 mg/dL la 200mg/dL. De aceea, standardul de aur al diagnosticului în diabet este măsurarea glicemiei. Boala aceasta este ușor de depistat prin măsurarea anuală a nivelului glicemiei, pur și simplu. Ideal ar fi ca persoanele care sunt considerate la risc de diabet să-și verifice periodic nu doar glicemia, ci și tensiunea, și valoarea colesterolului și pe cea a trigliceridelor, pentru că doar așa îți poți da seama dacă ai sau nu diabet. De asemenea, ar fi bine ca ele să își evalueze glicemia de două ori pe an”, mai spune Prof. Dr. Gabriela Roman.

Un risc mai mare de diabet au persoanele cu membri ai familiei deja diagnosticați cu boala, persoanele supraponderale și obeze, precum și cele cu boli cardiovasculare, cu ar fi hipertensiunea.