URZICA – Alungă oboseala și combate bolile reumatice

248

Urzica este o plantă care se găsește foarte ușor, atât în zonele cultivate sau necultivate, prin grădini, păduri sau prin tufișuri. Multă lume știe ca odată intrați în contact cu această plantă ne vom alege cu puternice urticarii, inflamații și usturime, însă daca le culegem și le preparăm cum trebuie, acestea ne pot fi foarte de folos.

Urzicile conțin vitamina A, B2, C, K, calciu și săruri minerale și sunt un bun aliat în tratarea afecțiunilor metabolice, hemoroizilor, hipertensiunii, alergiilor, varicelor, aftelor.

Proprietățile și beneficiile urzicii

Aceasta este binecuvântată cu proprietăți energizante, mineralizante și antianemice
Curăță sângele de toxine
Intărește sistemul imunitar
Are proprietărți emoliente, expectorante, antiinflamatoare
Este folosită în produse cosmetice (în special în șampoane)

UTILIZĂRI MEDICINALE

„Urzicarea”, sau atingerea zonelor afectate cu urzici, este un remediu străvechi pentru tratarea durerilor reumatice. Azi, tratamentul este mai puțin brutal. Urzica este prescrisă intern ca diuretic și poate stimula eliminarea de sodiu și de uree, ajutând astfel la combaterea bolilor reumatice și artritice.

Și frunzele au un efect antiinflamator puternic, așa cum s-a arătat într-o serie de studii germane realizate in vitro, în 1999. Infuzia de urzică este un bun tonic: stimulează apetitul, furnizează fier și alungă oboseala. Rădăcina proaspătă poate fi utilă în cazul problemelor urinare și ale prostatei: cercetări germane publicate în Planta Medica în 2000 au arătat că rădăcina inhibă creșterea țesutului prostatic.

Cercetări italiene din anul 2002 sugerează că extractul de rădăcină are efect antihipertensiv. Extern, urzica se folosește pentru tratarea acneei, eczemelor, pielii seboreice și a mătreții.

COMPUȘI ACTIVI

Frunzele conțin fier și vitamina C, care stimulează absorția fierului. Ele conțin de asemenea alte minerale, mai ales calciu, potasiu și acid silicic, dar și fenoli și flavonoide. Rădăcinile sunt bogate în polizaharide, lecitină, o serie de compuși fenolici și steroli.

PREPARARE ȘI DOZAJ

În tratamentul durerilor reumatice, al oboselii și al inapetenței
INFUZIE: Puneți 2-4g de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Beți 3 căni pe zi.
SUC PROASPĂT: Beți 10-15ml, de 3 ori pe zi.
CAPSULE (500mg): Luati 3-6 capsule pe zi.EXTRACT USCAT: Luati 250mg, de 2-3 ori pe zi.
TINCTURĂ (1:4 în alcool 25%): Luati 20 de picături în apa de 3 ori pe zi, după mese.

În tratamentul dificultăților de urinare datorate afecțiunilor prostatei
INFUZIE: Puneți 2-4g de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Beți 3 căni pe zi.

În tratamentul afecțiunilor pielii
FRUNZE ȘI RĂDĂCINI OPĂRITE: Aplicați în cataplasma de 2 ori pe zi.