10 proceduri medicale despre care si doctorii spun că sunt INUTILE

1663

Nu este un secret pentru nimeni faptul ca medicii sunt deseori criticati pentru procedurile si testele inutile pe care le recomanda, chiar si in cazul unor afectiuni minore.

Mai jos, vei putea descoperi 10 astfel de proceduri medicale, considerate inutile de multi cercetatori. Dat fiind faptul ca tot mai multi oameni au declarat ca medicii le recomanda sa execute teste indoielnice, mai bine de 25 de societati medicale, cu aproximativ 500.000 de membri doctori, au hotarat sa vada despre ce este vorba.

Astfel, acestia au ajuns la concluzia ca urmatoarele 10 proceduri ar trebuie eliminate, în cele mai multe cazuri. Iata despre ce este vorba:

1. Inducerea TRAVALIULUI sau operatia de CEZARIANA inainte de 39 de saptamani de sarcina. Femeile care nasc inainte de acest termen risca sa aiba copii care se vor confrunta cu probleme de invatare, probleme respiratorii si multe altele. Desigur ca in unele cazuri este necesar ca o femeie sa nasca inainte de 39 de saptamani, dar acest lucru se intampla rar. Este recomandat ca inainte de aceasta procedura sa se realizeze un test al fatului pentru a vedea plamanii acestuia. Astfel medicii isi pot da seama daca este cazul ca viitoare mamica sa nasca sau nu.

2. Testul „Papanicolau” anual. Acest test este de cele mai multe ori inutil si nu face altceva decat sa le sperie pe femeile careia i se supun; nu ofera niciun avantaj, pana si medicii au ajuns la aceasta concluzie. Testul poate fi facut de catre persoanele cu varstele intre 21 si 65, o data la 3 ani.

3. Realizare unui CT (computer tomograf) pentru a evalua leziuni minore. Din pacate, copiilor care ajung la spital cu leziune la nivelul capului li se face imediat un CT. Aceasta scanare radiaza enorm si expune copilul la un grad mai ridicat de a face cancer in viitor. Un CT radiaza de 100 de ori mai tare decat un aparat normal de radiografie, care este periculos oricum, la randul sau. Inainte de a face un astfel de test, ar trebui consultat un medic specialist, pentru a fi 100% sigur ca este necesar.

4. Testele de tipul ecocardiografie. Nu are niciun rost sa faci o ecocardiografie (este o evaluare a inimii folosind ultrasunete, ce poate oferi imagini precise ale muschiului, camerelor si structurilor din interiorul inimii), in contextul in care datele conferite de acest aparat sunt indoielnice. Acest test iti arata cu aproximatie gradul de risc legat de problemele cardiace.

5. Evita medicamentele pentru diabetul de tip 2, menite sa controleze glicemia. Nu exista nicio dovada care sa arate ca folosirea medicatiei pentru a controla zaharul din sange, in cazul persoanelor mai in varsta, ar avea vreun beneficiu. De fapt, folosirea acestor medicamente pentru a scadea nivelul zaharului din sange este asociat cu tot felul de afectiuni severe, care nu fac altceva decat sa sporeasca mortalitatea.

6. EEG (electroencefalograme) in cazul pacientilor cu migrene severe. Durerile de cap sunt una dintre cele mai des intalnite afectiuni, aproximativ 20% suferind din pricina acestora. Specialistii au ajuns la concluzia ca EEG nu ajuta la diagnosticare, nu imbunatateste cu nimic situatia, ci doar este mult mai costisitoare (aspect consemnat de Academia de Neurologie din America).

7. Tratamentul in boala de reflux gastroesofagian. Se produce prin trecerea continutului acid al stomacului in esofag, cu iritarea in timp a mucoasei sensibile a acestuia. Terapia si tratamentul impotriva refluxului gastroesofagian in cazul copiilor nu are nicio dovada de eficienta. In schimb, exista cercetatori care spun ca ar putea afecta sanatatea.

8. Testele de profil lipidic. Acest test iti arata parametrii sangelui, valorile colesterolului si nivelul trigliceridelor. De fapt, unele dintre cele mai longevive persoane din lume au avut un colesterol „rau” toata viata, ceea ce contrazice ipoteza ca cei care au aceste valori marite nu ar putea sa duca o viata normala. Desigur, asta nu inseamna ca ar trebui sa ai o dieta nesanatoasa.

9. Evita mamografiile. Acestea nu au nicio relevanta in cazurile de cancer la san, ba mai mult decat atat, s-a descoperit ca ar creste pericolul de a dezvolta aceasta maladie. Din cauza radiatiilor, testele acestea comprima tesutul sensibil al sanului producand durere, plus ca pot distruge tesutul. Ca si cand nu ar fi fost de ajuns, mamografia nu este nici pe departe un test sigur, rezultatele sale nefiind concludente, in mare parte din cazuri.

10. Testele de depistare a cancerului colorectal. Acest examen de depistare rezida in eliminarea (inutila) a polipilor de tip bening, care de cele mai multe ori nu reprezinta nicio amenintare asupra pacientilor, iar indepartarea acestora nu confera niciun beneficiu. Dovezile sunt insuficiente pentru a putea remarca eventualele beneficii sau leziuni pe care le poate cauza o colonografie tomografica.