Cât timp și când să porți mască de protecție? Aflați de la dr. Virgil Musta

1113

Cât timp și când să porți mască de protecție? Tot ce trebuie să știi.

În această perioadă măștile de protecție au devenit o necesitate. Acum siguranța a luat locul modei sau a trendurilor. Deși înainte era cool să porți o mască, nu neapărat din aceea chirurgicală, acum trebuie să ne asigurăm că este sigur, că o purtăm corect și că nu ne expunem la riscuri suplimentare.

Pe stradă, multă lume poartă mască de protecție. Dar știați că nu e în regulă ca acea mască să fie purtată încontinuu? Doctorul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII: „Masca este necesară când mergem în locuri aglomerate precum piețe sau supermarket-uri. Ea nu e necesară când mergem pur și simplu pe stradă sau când stăm în casă”.

„Recomandarea e ca un cetățean să nu poarte masca mai mult de 10 minute în apropiere de alți oameni, deoarece aceasta nu mai este eficientă”, a declarat dr. Virgil Musta.

În continuare vă prezentăm câteva sfaturi practice date de doctorul de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara pentru prevenirea virusului pe care oricine le poate aplica. Nu uitați, și sfatul nostru e să stați în casă cât mai mult posibil. Nu trebuie să vă expuneți riscurilor.

Purtarea măștii

Înainte de toate trebuie să știm că masca nu ne protejează foarte mult împotriva contaminării cu COVID – 19, ci mai degrabă împiedică transmiterea virusului.

Masca chirurgicală (cea albastră) este de unică folosință. Aceasta poate fi purtată MAXIM într-o zi, de preferat sub 4 ore. Dacă a fost umezită sau scoasă, aceasta trebuie aruncată și schimbată cu alta.

Militați ca oamenii bolnavi să poarte măști pentru a-i proteja pe cei din jurul lor. Dacă nu se găsesc măști, acestea se pot improviza cu ajutorul eșarfelor, fularelor, batistelor, etc. Nu uitați, după purtare acestea trebuie spălate și călcate, dacă doriți să le reutilizați.

Nu trebuie să stăm față în față cu cineva la o distanță mai mică de 2 metri. Evitați contactul direct cu alte persoane.

Mănușile de protecție

Mănușile ne protejează, dar reprezintă și o mare capcană, deoarece mulți oameni cred că dacă poartă mănuși nu se contaminează. Ei bine, nu este așa. Dacă purtați mănuși, ați atins o suprafață contaminată și ați dus mâna pe față, v-ați contaminat.

Important este să nu ne atingem fața cu mâinile. Chiar dacă purtăm mănuși sau nu. La fel de important este și spălatul pe mâini cu apă și săpun, pentru cel puțin 30 de secunde.

Mănușile ne protejează când suntem în locuri care ar putea fi contaminate. Când am părăsit acele locuri, este ideal să aruncăm mănușile și să ne spălăm pe mâini. Aveți grijă unde le aruncați. Nu ne dorim să contaminăm mai multe locuri.

Nu uitați să vă protejați pe voi și pe cei din jurul vostru!