Varza – Un remediu universal care previne și tratează multe afecțiuni

1250

ÎN STARE CRUDĂ

Pentru un efect terapeutic de succes, varza se consumă în stare crudă sau murată. Desigur, se poate căli, prăji, și se pot face cataplasme cu varză pentru uz extern. Varza în stare crudă se poate consuma în formă de salată sau suc proaspăt. Ambele se prepară foarte ușor și nu necesită foarte mult timp și efort. Salata de varză se prepară din foi de varză spălate bine, tăiate fideluță și amestecate cu un pic de ulei de măsline sau de floarea-soarelui, sare, și zeamă de lămâie sau oțet. Varza se taie cu un cuțit cu lama de inox pentru a preveni oxidarea vitaminelor și enzimelor. Salata de varză se consumă proaspătă, iar pentru o cură de succes, se recomandă consumarea acesteia timp de minimum patru săptămâni. Sucul de varză se consumă și el în stare proaspătă, prin stoarcerea frunzelor spălate și tocate într-un storcător universal. Puteți bea până la un litru de suc de varză zilnic, în cure de două luni cu pauze de o lună.

VARZĂ MURATĂ

Varza murată este nelipsită de pe masa românilor la sărbătorile importante, și pe bună dreptate, deoarece este un remediu excelent împotriva constipației, iar mesele cu mâncăruri grele necesită și prezența acesteia. Zeama de varză murată este un adevăral elixir pentru sănătate. Varza murată conține mai multă vitamina C decât varza în stare crudă, ajutând la fortifierea sistemului nostru imunitar. De asemenea, în varza murată se găsește vitamina B12, fiind singurul aliment vegetal care o conține, care încetinește îmbătrânirea și protejează sistemul de nervos, prevenind pierderile de memorie. Mai mult decât atât, varza murată este excelentă în tratarea ulcerului, deoarece aceasta conține vitamina U, vitamină antiulceroasă, dar puțini dintre noi știu acest lucru. Atât varza murată cât și cea crudă sunt recomandate în diete și cure de slăbire datorită aportului caloric foarte redus. Persoanele hipotensive pot consuma zilnic un pahar de zeamă de varză murată, și persoanelor care suferă de constipație. Zeama de varză murată ajută la detoxifierea organismului și la prevenirea infecțiilor respiratorii pe timp de iarnă, contribuind la vitaminizarea și mineralizarea organismului.

VARZA CĂLITĂ

Nu se recomandă consumul de varză în scop terapeutic dacă aceasta este fiartă mai mult de 15 minute (exceptând fierberea la steamer, în abur), călită, prăjită, folosită la sarmale, deoarece aceasta își pierde proprietățile terapeutice.

CATAPLASMELE CU VARZĂ

Cataplasmele cu varză se aplică de două-patru ori pe zi pe zona afectată și se obțin din foi de varză zdrobite cu o unealtă de lemn, și înfășurate într-un tifon subțire. Varza grăbeşte procesul de vindecare a plăgilor, a entorselor şi a nevralgiilor. Cataplasmele cu multe frunze de varză, bine presate, sunt utile în durerile de lumbago, în panariţiu şi furunculoză.

TRATAMENTE COSMETICE CU VARZA

Varza este folosită ca și adjuvant natural în tratamentul cosmetic al tenului încărcat și al pielii îmbătrânite sau ridate. Astfel, se înmoaie un tampon de vată în suc de varză proaspăt și se tamponează pielea de pe față și de pe gât zilnic, în fiecare dimineață și seară timp de cinci minute. Pielea va căpăta o strălucire aparte. Pentru riduri, se folosesc comprese cu suc de varză proaspăt ținute pe zonele afectate timp de 15 minute, după care se lasă pilea să se usuce, nu se spală!

DIETA CU SUPĂ DE VARZĂ

Varza are un conținut caloric foarte scăzut. Din această cauză, dieta cu supa de varză, așa zisa dietă minune a cunoscut o recunoaștere pe plan național și internațional ca fiind cea mai eficientă pentru a scăpa de kilogramele în plus. Problema este că, pe cât de bogată este varza în substanțe nutritive și vitamine, pe atât de dezechilibrat este acest regim alimentar bazat aproape exclusiv pe supă de varză. Într-adevăr, kilogramele se pierd foarte repede însa acea supă nu are nicio valoare nutritivă, și, prin urmare, persoanele ce țin această dietă drastică pe termen lung pot suferi de deficiențe nutriționale și boli precum anorexia. De asemenea, pe termen lung, acest regim de slăbire poate duce la probleme ale inimii, precum aritmia, cu potențial letal. Este mai bine să optați pentru o dietă sănătoasă și să includeți în dieta dvs sucul sau salata de varză pentru proprietățile diuretice.

VARZĂ VINDECĂ ȘI PREVINE CANCERUL

Cancerul la sân poate fi prevenit și combătut cu ajutorul sucului sau a salatei de varză. Astfel că, în Polonia, de exemplu, unde se consumă varză încă din copilărie și adolescență, este o incidență mai scăzută a neoplasmului mamar.
Cancerul de prostată poate fi prevenit cu ajutorul consumului de varză, astfel că, bărbații care consumă acest aliment zilnic au șanse mult mai mari să nu sufere de această formă de cancer.
Cancerul vezicii urinare și cancerul de colon și rect pot fi prevenite printr-un consum zilnic de legume și fructe în stare crudă, printre care se numără și varza și legumele derivate – varza roșie, broccoli, conopidă, etc.
Cancerul pulmonar poate fi de asemenea prevenit printr-un consum regulat de varză în stare crudă și printr-un stil de viată sănătos și un regim alimentar echilibrat.

ALTE AFECȚIUNI PE CARE VARZA LE COMBATE CU SUCCES

Cataracta este combătută și prevenită cu succes printr-un consum regulat de varză în stare crudă ce conține vitamina A și vitamina C, cu un puternic efect antioxidant.
Varza este un excelent detoxifiant al ficatului datorită substanței pe care aceasta o conține, și anume sulforafan. Bolile ficatului pot fi prevenite și tratate cu ajutorul verzei consumată sub formă de salată de trei ori pe săptămână.

Consumul de varză poate întârzia menopauza, astfel că, varzaconsumată în stare crudă, săptămânal, câte 200 de grame pe zi, timp de o lună ajută la îmbunătățirea secreției hormonului estrogen și reglează răspunsul receptorilor acestor hormoni din organism. Astfel, menopauza se instalează mai târziu, se atenuează simptomele acesteia, cum ar fi : transpirație, nevrozitate, bufeuri, și de asemenea previne și combate unele afecțiuni specifice menopauzei, cum ar fi : osteoporoza, cancerul ovarian și uterin.

Conținutul ridicat de vitamina C al verzei, precum și magneziu, calciu, potasiu are un efect antioxidant, astfel că varza este recomandată ca remediu pentru întărirea imunității și în tratarea afecțiunilor tractului respirator. Se administrează proaspătă, sub formă de salată, câte 300-400 g pe zi.
Ulcerul gastric, așa cum am mai menționat, se poate trata cu ajutorul unei cure cu zeamă de varză murată sau cu suc de varză proaspătă, maxim un litru pe zi, timp de zece zile. Aminoacidul conținut de varză, denumit glutamină face minuni în creșterea, refacerea și dezvoltarea celulelor la nivelul stomacului.

Obezitatea poate fi combătută printr-un consum regulat de varză în stare crudă, aceasta fiind foarte bogată în vitamine, cu un conținut caloric foarte scăzut, ne reglează digestia și ne ajută să slăbim.
Varza este un remediu excelent împotriva constipației cronice, astfel că, un consum zilnic de varză murată și zeamă de varză murată elimină reziduurile din organism.
Colesterolul poate fi prevenit și tratat printr-o cură de varză proaspătă, care împiedică îngroșarea țesuturilor și a vaselor de sânge și a formării plăcilor de aterom prcum și a sclerozării pereților arterelor. Consumați salată de varză, minim 300 de grame zilnic, timp de trei zile pe săptămână.

TRATAMENTE LA NIVEL EXTERN CU VARZĂ

ENTORSELE ȘI LUXAȚIILE. Se zdrobesc bine frunzele de varză și se aplică pe zona afectată și se leagă cu o fașă de tifon steril. Acest pansament se ține pe zona afectată timp de patru ore, zilnic. În primele două zile se pun și cuburi de gheață pe zona afectată. Cu acest remediu timpul de refacere se scurtează, durerile sunt atenuate, chiar pungile cu lichid senovial care se formează sunt mai mult mai mici.

DURERI REUMATICE

Pe zona afectată se aplică zilnic, dimineața și seara, frunze de varză bine zdrobite și se țin 2 ore. Se poate alterna și cu o cură internă de suc proaspăt de varză, câte 1-2 pahare, timp de 40 zile, urmate de 14 zile pauză. Acest tratament are un efect antiinflamator, încetinește și chiar stopează procesele degenerative, ajută la redobândirea mobilității articulare.

CANCERUL DE PIELE

Cataplasmele cu frunze de varză se aplică zilnic pe zona afectată, timp de patru ore.

ARSURILE

Compresele cu varză și suc de varză se pun timp de 2-3 zile, timp de 15 minute pe zi. Aceasta are un efect antiinfecțios și ajută la o vindecare mai rapidă.

ECZEME ȘI INFECȚII FUNGICE

Pe zona afectată se aplică frunze de varză zdrobite, zilnic, timp de patru ore, după care se lasă să se usuce zona timp de 45 de minute. Această operațiune se face după ce zona este curățată, iar după ce se aplică cataplasma cu frunze de varză, se pune și o fâșie de nailon fixat cu un bandaj. Se continuă aplicația până la vindecare. În frunzele de varză se găsesc compuși pe bază de sulf care au o acțiune antiseptică asupra ciupercilor parazite și bacteriilor.tratamente cosmetice cu varza.jpg

Atenție la reacțiile adverse la varza!

Reacțile adverse la varza sunt foarte rare, printre ele fiind ușoare colici abdominale, balonări și rareori, diaree. Persoanele care au un sistem digestiv sensibil li se recomandă feniculul, anasonul, chimenul, consumate sub formă de infuzie, iar varza va fi consumată în cantități foarte mici, cu prudență, de către cei care suferă de colică de fermentație și numai varză fiartă, nu crudă, ori murată. De asemenea, persoanele care suferă de hipo și hiper-tirodie li se recomandă să consume cu prudență varză, doar în cantități mici.