Cele mai importante 5 vitamine pentru o piele sănătoasă și strălucitoare

234

Frumusețea este superficială. Dacă ai grijă de corpul tău din interior, acesta apare în mod natural pe pielea ta. Puteți obține o piele sănătoasă și strălucitoare alegând vitaminele potrivite.

Orice modificări care apar în pielea ta au loc la nivel celular. Prin urmare, este crucial să se asigure celulelor vitamine adecvate (intern și local) pentru a menține pielea în formă bună.

Este întotdeauna bine să mănânci alimente cu un amestec de toate vitaminele și nutrienții, dar există unele pe care nu le poți rata dacă îți place pielea. Acest articol enumeră cele 5 vitamine care pot oferi o piele strălucitoare și sănătoasă atunci când sunt ingerate și aplicate pe piele, pe lângă faptul că vă îndrumează asupra modului de aplicare a acestora.

Cele mai bune vitamine pentru o piele sănătoasă.
Pielea ta reflectă ceea ce mănânci. Hrănirea corpului cu alimente bogate în vitamine și nutrienți este singura modalitate de a combate afecțiunile pielii și de a obține o nuanță uniformă a pielii. Aceste vitamine repară deteriorarea celulelor și promovează regenerarea pielii.

#1. Vitamina A: pentru a preveni îmbătrânirea și acneea.

Dacă doriți să minimizați semnele îmbătrânirii, puteți lua în considerare retinolul. Retinolul este o formă de vitamina A care este foarte eficientă în ameliorarea semnelor îmbătrânirii. Vitamina A, atunci când este aplicată local și luată împreună cu alimente și alte suplimente, ține la distanță multe probleme legate de piele.

Cum ajută
Potrivit unui studiu, vitamina A:

Reduce liniile fine și ridurile.
Crește producția de colagen, care crește elasticitatea pielii.
Îmbunătățește aspectul pielii.
Reduce daunele cauzate de radicalii liberi.
Previne acneea
Un studiu a constatat că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina A sau retinol au avut acnee severă și alte boli ale pielii, cum ar fi dermatita atopică.

Cele mai bune surse de vitamina A
Dacă doriți să creșteți aportul de vitamina A, consumați alimente precum:

Cartof dulce
dovleac
Spanac
Galbenusuri de ou
Morcovi
Fructe de mare
ardei iute
ulei de ficat de cod
Tot laptele
Roșiile
De asemenea, puteți lua suplimente de vitamina A care sunt disponibile în farmacii. Cu toate acestea, nu este recomandabil să luați suplimente fără a consulta medicul dumneavoastră.

Pentru aplicare topică.
Retina-A, tretinoină, retinol, Renova, retinaldehidă: toate aceste tipuri de vitamina A se găsesc în cremele pentru piele.

Deși retinolul este ușor disponibil ca medicament fără prescripție medicală, veți avea nevoie de o rețetă pentru a obține retinoizi.

Acest lucru se datorează faptului că retinoizii sunt mai puternici și nu se adaptează la toate tipurile de piele. Retinolul și celelalte forme sunt puțin mai ușoare și în general lipsite de iritații.

Dacă utilizați retinol sau tipuri similare de vitamina A, amintiți-vă că eficacitatea acestuia scade odată cu lumina soarelui. Prin urmare, este mai bine să-l aplicați peste noapte.

De asemenea, dacă îl utilizați pentru prima dată, nu îl aplicați în fiecare zi. Utilizați-l o dată la două zile, cu excepția cazului în care medicul dermatolog indică altfel.

#2. Vitamina B3: Pentru a trata daunele solare și pigmentarea.
În timp ce expunerea la lumina soarelui asigură doza zilnică de vitamina D, supraexpunerea poate provoca daune semnificative pielii.

Expunerea prelungită la razele UVA și UVB poate provoca pigmentare, linii fine și pete întunecate. Vitamina B3 (numită și niacinamidă sau nicotinamidă) vă poate proteja pielea de efectele nocive ale razelor solare.

Cum ajută
Potrivit anchetei:

Vitamina B3 orală (cunoscută și sub numele de niacinamidă sau nicotinamidă) protejează pielea de daunele solare și poate preveni, de asemenea, cancerul de piele non-melanomic la pacienții cu risc ridicat.
Reduce hiperpigmentarea (cauzată de expunerea la soare) prin prevenirea transferului melanozomilor (situare de sinteza și stocare a melaninei) de la melanocite (celule formatoare de melanină) la keratinocite (celule ale pielii).
Minimizează procesul de îmbătrânire a pielii, lucrând asupra liniilor fine și a petelor întunecate cauzate de expunerea excesivă la razele UV.
De asemenea, îmbunătățește textura și elasticitatea pielii.
Cele mai bune surse de vitamina B3
Dacă sunteți o persoană care consumă în principal alimente procesate, este posibil să aveți un risc de deficiență a acestei vitamine critice. Includeți aceste alimente în dieta dvs. și obțineți doza zilnică de vitamina B3:

Ciuperci
Ton
Peru
Seminte de floarea soarelui
Avocado
Mazăre
Ficat
Arahide
Piept de pui
Fasole
De asemenea, puteți lua suplimente de vitamina B3 după consultarea medicului dumneavoastră.

Pentru aplicare topică.
Puteți cumpăra pudră de niacinamidă, o amestecați cu crema hidratantă sau cu crema și să o aplicați pe față.

Un lucru de reținut este că niacinamida este solubilă în apă. Prin urmare, umectantul său trebuie să fie pe bază de apă. În caz contrar, vitamina nu se va amesteca corespunzător și va fi inutilă.

Cel mai bun mod este să-ți faci propria cremă hidratantă. Combinați gelul de aloe vera cu pudra de niacinamidă și voilà!

#3. Vitamina C: pentru a-ți crește nivelul de antioxidanți

Această vitamină se găsește în principal în epidermă (stratul exterior al pielii) și în derm (stratul interior al pielii). Vitamina C joacă un rol vital în menținerea sănătății pielii și în formarea colagenului.

Cum ajută
Potrivit unui studiu publicat în Nutrients, vitamina C:

Promovează producția de colagen în piele (colagenul menține pielea elastică).
Previne daunele cauzate de expunerea la razele UV.
Menține nivelul de antioxidanți din organism.
Previne îmbătrânirea și reduce aspectul ridurilor.
Vitamina C este transportată în piele prin sânge. Mentine pielea hidratata si parul sanatos.
Cele mai bune surse de vitamina C
Dacă credeți că nu obțineți suficientă vitamina C din dieta dvs., puteți consuma:

boia roșie
Guava
Căpșune
Brocoli
Papaya
Mazăre
Grapefruit
varză de Bruxelles
Conopidă
Kale
Pentru aplicare topică.
Dacă doriți să utilizați vitamina C local, cel mai bun mod de a face acest lucru este să utilizați o cremă sau o cremă hidratantă care o conține. Acesta este un ingredient necesar pe care îl puteți găsi în seruri, creme de noapte și creme hidratante.

Daca vrei sa urmezi calea naturala, poti lua un scrub cu vitamina C amestecand sucul de lamaie cu zahar sau sare. Cu toate acestea, nu-l utilizați în mod regulat și diluați-l înainte de a-l aplica pe piele.

În plus, vitamina C locală face pielea fotosensibilă. Prin urmare, dacă sunteți expus la soare, nu uitați să aplicați protecție solară.

#4. Vitamina E: pentru a preveni uscarea.

Probabil ați văzut „Vitamina E” strălucind ca o stea strălucitoare pe etichetele cosmeticelor. Acest lucru se datorează faptului că este utilizat pe scară largă pentru beneficiile sale dermatologice. Vitamina E este un captator de radicali liberi, ceea ce înseamnă că neutralizează radicalii liberi dăunători și menține pielea sănătoasă.

Cum ajută
Un studiu sugerează că vitamina E:

Minimizează daunele cauzate de razele UV dăunătoare, cum ar fi petele întunecate.
Previne uscarea si mentine pielea conditionata.
Reduce stresul oxidativ și scade semnele îmbătrânirii.
Mentine pielea hidratata.
Reduce inflamația pielii.
Aplicarea locală a vitaminei E ajută la prevenirea bolilor de piele, dar eficacitatea acesteia scade după expunerea la soare. Prin urmare, ar trebui să obțineți suficientă vitamina E prin dieta dumneavoastră.

Cele mai bune surse de vitamina E
Puteți crește aportul de vitamina E incluzând următoarele alimente în dieta dvs.:

Migdale
Spanac
Kale
Alune de padure
Avocado
Papaya
Pătrunjel
Măsline
Brocoli
Pinoane
Pentru aplicare topică.
Capsulele de vitamina E sunt disponibile în magazinele medicale. Le puteți înghiți întregi sau puteți stoarce lichidul (ulei de vitamina E) și aplicați-l pe față și alte zone.

Aplicați ulei de vitamina E direct pe piele numai dacă aveți pielea extrem de uscată sau probleme grave ale pielii, cum ar fi psoriazis și eczeme. In rest, este mai bine sa amesteci uleiul de vitamina E (storci aproximativ 3 capsule) cu o lingura de ulei de masline si apoi masezi acest amestec pe fata sau zona in care vrei sa te concentrezi.

#5. Vitamina K: Pentru petele întunecate și rebele

Vitamina K este cel mai bine cunoscută pentru că ajută la coagularea sângelui. Joacă un rol crucial în vindecarea rănilor și vânătăilor. De asemenea, ajută la tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii și menține pielea sănătoasă.

Cum ajută
Combate ridurile și cearcănele. Un studiu realizat în 2004 a constatat că aplicarea unui gel sub ochi care conținea 2% vitamina K, împreună cu 0,1% din fiecare retinol și vitaminele C și E, a redus semnificativ ridurile și cearcănele.
Un alt studiu a constatat că a ajutat la scăderea decolorării violete a pielii și a pigmentării și la dizolvarea vânătăilor pielii.
Cele mai bune surse de vitamina K
Puteți crește aportul de vitamina K consumând:

Varză
Brocoli
Salată verde
Napi
Kale
mătgul
Salată verde
Pătrunjel
Conopidă
Cereale
Vitamina K se găsește sub mai multe forme. Vitaminele K1, K2 și K3 se găsesc ușor în toate tipurile de alimente (în principal plante), dar vei primi și suplimente alimentare cu vitamina K.

Pentru aplicare topică.
Cremele cu vitamina K sunt ușor disponibile în magazinele medicale. În general, medicii le prescriu celor care au suferit o intervenție chirurgicală (pentru a ajuta la vânătăi) sau pentru a reduce vergeturile. Aceste creme sunt, de asemenea, prescrise pentru tratamentul cearcănelor, venelor păianjen și a altor probleme ale pielii. Consultați-vă medicul înainte de a le utiliza.

Este important să mențineți pielea și corpul hrănite pentru a obține o strălucire sănătoasă pe față. Încercați să includeți aceste vitamine în dieta și îngrijirea pielii, adoptați un stil de viață sănătos și veți avea pielea de vis pe care v-ați dorit-o dintotdeauna.